Brainspotting is een techniek, die helpt bij het verwerken van emotionele blokkades en trauma's in onze hersenen. Spijtig genoeg weten we nog steeds niet volledig hoe de hersenen werken, maar ik ga proberen om de informatie (die we wel al weten) zo eenvoudig mogelijk uit te leggen. 


De hele dag door maken onze hersenen golfbewegingen. Een emotie komt op, maar gaat even later weer weg. In sommige situaties kan het zijn dat het lichaam stopt met reageren. (Bv: een harde, onverwachte klap en de persoon stopt met bewegen, aangevallen worden en niet terugvechten, verbaal aangevallen worden en niets terugzeggen…) In dit geval spreken we van een emotionele blokkade of trauma. Op een gegeven moment start het lichaam terug op en begint het terug te bewegen. 


De blokkade van de vorige golfbeweging wordt in de hersenen (in een zogenaamde capsule) opgeslagen om ooit verder afgemaakt te worden. Af en toe geeft de capsule nog een signaal dat het er zit. Dit kan in de vorm van emoties, gedragingen of pijn zijn. De hersenen bepalen namelijk het meeste van ons gedrag en onze emoties. Ook staan onze hersenen in verbindingen met alle delen van ons lichaam. Hierdoor kan het soms een pijnsignaal doorsturen, ook al is er niets te zien aan het lichaamsdeel.


Even terug naar het moment waarop de blokkade ontstaat. Op het moment van de blokkade wordt er naar een bepaald punt gekeken. Dat punt wordt samen met de blokkade mee opgeslagen in de capsule in de hersenen. Met brainspotting wordt dat punt terug opgezocht, zodat de golfbeweging verder kan afgemaakt worden. Het punt wordt meestal gevonden aan de hand van zichtbare (onbewuste) bewegingen of innerlijke onrust. 

Geen enkele van deze technieken zijn bedoeld om een doktersbezoek te vervangen.