Ontstaan van brainspotting
In 2003 was David Grand (EMDR-therapeut) een jonge kunstschaatsster aan het begeleiden met EMDR. Op een dag kwam het meisje bij hem en vertelde ze dat ze geen 3 pirouettes achter elkaar kon maken. Elke keer liep er tijdens de pirouettes iets mis. Daarop startte David Grand met zijn EMDR-sessie. Toen hij met zijn vinger op een bepaalde plaats in haar gezichtsveld kwam, zag hij een felle reactie bij het meisje. Hij besloot om zijn vinger op die plaats stil te houden. Na de sessie ging het meisje naar huis. De volgende dag kreeg David het bericht dat de 3 pirouettes gelukt waren.
David Grand heeft deze techniek nadien nog met andere klanten gedaan. Ook andere therapeuten zijn deze techniek op zijn vraag beginnen uit proberen. Op de dag van vandaag zijn er meer dan 13.000 brainspottherapeuten verdeeld over 52 landen. De vinger is intussen wel vervangen door een pointer en er wordt ook gebruik gemaakt van bilaterale muziek. Verder worden er nog steeds nieuwe technieken en toepassingsgebieden ontdekt. Hierdoor kan de sessie nog meer aangepast worden aan de persoon op dat moment.
Werking
Brainspotting is een techniek dat gebruikt wordt om bepaalde prikkels, emoties of (ingrijpende) gebeurtenissen te verwerken. Een ingrijpende gebeurtenis is een gebeurtenis, waarbij het lichaam het gevoel heeft dat het in gevaar is. Hierbij is het voor het lichaam belangrijk om in leven te blijven. Het gaat hierdoor vaak ook anders werken dan in rust. Je gaat bijvoorbeeld meer cortisol (stresshormoon) aanmaken en je hartslag en ademhaling worden sneller. Aan de buitenkant reageer je op dit moment vaak met een vecht-, vlucht- of bevriesreactie. Sommige processen in je lichaam zijn in deze situatie niet zo belangrijk. Je spijsvertering gaat bijvoorbeeld minder vlot verlopen, maar ook je verwerking van prikkels verloopt soms niet helemaal zoals het hoort.
Sommige van deze prikkels worden hierdoor tijdelijk opgeslagen in een capsule. Spijtig genoeg worden deze prikkels niet altijd meer verwerkt als de rust is teruggekeerd. Als men dan later in een gelijkaardige situatie terechtkomt, wordt de capsule vaak terug actief. Hierdoor kan het soms zijn dat een persoon op een andere manier reageert 'dan het zou moeten'. Een aantal voorbeelden zijn heel emotioneel reageren (of net niet), bepaalde dingen niet meer durven...
Bij brainspotting proberen we de capsule in de hersenen terug te vinden. Ik vraag hierbij aan de persoon om kort te vertellen waar hij/zij aan wil werken. Vervolgens gaan we op zoek naar een oogpositie die opgeslagen is in de capsule. De persoon krijgt hierbij de ruimte en de rust die hij/zij nodig heeft om de prikkels op eigen tempo te verwerken. Belangrijk hierbij is dat ik aanwezig ben, zodat je niet alleen bent en ik kan helpen als het nodig is.
Voor wie?
Brainspotting kan gebruikt worden voor iedereen die
-
vastloopt in het dagelijkse leven en niet altijd weet waarom.
-
telkens in dezelfde situaties terechtkomt.
-
belemmerende emoties ervaart en er wel of niet de oorzaak van kent.
-
stress of (innerlijke) onrust ervaart.
-
onverwerkte emoties (verdriet, woede...) voelt.
-
een blessure heeft gehad en er nog steeds hinder van heeft, ondanks dat het volledig genezen is.
-
...
Voor een afspraak van 1 uur, is het €60.
Nuttige links
Meer info over brainspotting:
Extra achtergrondinformatie:
Wetenschappelijke artikels:
-
Sheri Jacobson (2017), What Does a Traumatic Experience Do To Your Body and Brain
-
Neuroscience News (2020), Our eye movements help us retrieve memories
-
Oorspronkelijk wetenschappelijk artikel: Jordana S. Wynn, Jennifer D. Ryan, and Bradley R. Buchsbaum (2020), Eye movements support behavioral pattern completion
-