top of page
kamille

Ontstaan van brainspotting

In 2003 was David Grand (EMDR-therapeut) een jonge kunstschaatsster aan het begeleiden met EMDR. Op een dag kwam het meisje bij hem en vertelde ze dat ze geen 3 pirouettes achter elkaar kon maken. Elke keer liep er tijdens de pirouettes iets mis. Daarop startte David Grand met zijn EMDR-sessie. Toen hij met zijn vinger op een bepaalde plaats in haar gezichtsveld kwam, zag hij een felle reactie bij het meisje. Hij besloot om zijn vinger op die plaats stil te houden. Na de sessie ging het meisje naar huis. De volgende dag kreeg David Grand het bericht dat de 3 pirouettes gelukt waren.

 

David Grand heeft deze  techniek nadien nog met andere klanten gedaan. Ook andere therapeuten zijn deze techniek op zijn vraag beginnen uit te proberen. Op de dag van vandaag zijn er meer dan 13.000 brainspottherapeuten verdeeld over 52 landen. De vinger is intussen wel vervangen door een pointer en er wordt ook gebruik gemaakt van bilaterale muziek. Verder worden er nog steeds nieuwe technieken en toepassingsgebieden ontdekt. Hierdoor kan de sessie nog meer aangepast worden aan de persoon op dat moment.

Werking

Brainspotting is een techniek, die helpt bij het verwerken van emotionele blokkades en trauma's in onze hersenen. Spijtig genoeg weten we nog steeds niet volledig hoe de hersenen werken, maar ik ga proberen om de informatie (die we wel al weten) zo eenvoudig mogelijk uit te leggen. 

 

De hele dag door maken onze hersenen golfbewegingen. Een emotie komt op, maar gaat even later weer weg. In sommige situaties kan het zijn dat het lichaam stopt met reageren. (Bv: een harde, onverwachte klap en de persoon stopt met bewegen, aangevallen worden en niet terugvechten, verbaal aangevallen worden en niets terugzeggen…) In dit geval spreken we van een emotionele blokkade of trauma. Op een gegeven moment start het lichaam terug op en begint het terug te bewegen. 

 

De blokkade van de vorige golfbeweging wordt in de hersenen (in een zogenaamde capsule) opgeslagen om ooit verder afgemaakt te worden. Af en toe geeft de capsule nog een signaal dat het er zit. Dit kan in de vorm van emoties, gedragingen of pijn zijn. De hersenen bepalen namelijk het meeste van ons gedrag en onze emoties. Ook staan onze hersenen in verbindingen met alle delen van ons lichaam. Hierdoor kan het soms een pijnsignaal doorsturen, ook al is er niets te zien aan het lichaamsdeel.

 

Even terug naar het moment waarop de blokkade ontstaat. Op het moment van de blokkade wordt er naar een bepaald punt gekeken. Dat punt wordt samen met de blokkade mee opgeslagen in de capsule in de hersenen. Met brainspotting wordt dat punt terug opgezocht, zodat de golfbeweging verder kan afgemaakt worden. Het punt wordt meestal gevonden aan de hand van zichtbare (onbewuste) bewegingen of innerlijke onrust. 

Voor wie?

Brainspotting kan gebruikt worden voor iedereen die

  • vastloopt in het dagelijkse leven en niet altijd weet waarom.

  • telkens in dezelfde situaties terechtkomt.

  • belemmerende emoties ervaart en er wel of niet de oorzaak van kent.

  • stress of (innerlijke) onrust ervaart.

  • onverwerkte emoties (verdriet, woede...) voelt.

  • weet dat hij/zij trauma's of emotionele blokkades heeft.

  • een blessure heeft gehad en er nog steeds hinder van heeft, ondanks dat het volledig genezen is.

  • ...

Nuttige links

kamille
Brainspotting: Tekst
bottom of page